Opublikowany: 03/02/2022

Cukrzyca a choroba koronawirusowa 2019

Aktualnosci_985x690.png

Zachęcamy do lektury artykułu Katarzyny Pasterczyk-Bielskiej, Piotra Gajdy i Grzegorza Dzidy "Cukrzyca a choroba koronawirusowa 2019", opublikowanego na łamach czasopisma "Choroby serca i naczyń".

Od wielu miesięcy mierzymy się z pandemią, a infekcje wywołane przez SARS-CoV-2 wciąż wywierają istotny wpływ na opiekę nad pacjentami zarówno w lecznictwie ambulatoryjnym, jak i w szpitalach. Pandemia COVID-19 w znaczący sposób utrudnia opiekę nad pacjentami z chorobami przewlekłymi, w tym również z cukrzycą. Należy dążyć do tego, aby czas teleporad i ograniczonego kontaktu z chorymi nie był przyczyną pogorszenia ich stanu i utraty kontroli nad leczeniem. Wśród chorych hospitalizowanych z powodu infekcji SARS-CoV-2 może zaistnieć potrzeba modyfikacji leczenia przeciwcukrzycowego i czasowego wdrożenia insulinoterapii, ponieważ zaburzenia gospodarki węglowodanowej w tej grupie chorych są częste. Dotyczy to zarówno pacjentów z cukrzycą, jak również chorych bez wcześniejszego rozpoznania tej choroby. W ostatnim roku obserwuje się wzrost zachorowań na cukrzycę, co może wynikać z uszkadzania komórek beta trzustki przez koronawirusa, jednak dokładny mechanizm nie jest jeszcze poznany. Pacjenci z cukrzycą są zaniepokojeni doniesieniami, że cukrzyca może zwiększać ryzyko zachorowania i ciężkiego przebiegu infekcji.

Pełna treść artykułu